dimarts, 27 de novembre de 2007

QUADRE AMB FULLES I FLORS SEQUES


Es tracta de realitzar un quadre bonic i original a partir del dibuix d’un animal, i després emmarcar-lo.

Materials necessaris:
PER AL QUADRE:
Una cartolina blanca de mida foli.
Tisores.
Retoladors, ceres o llapis de colors.
Fulles seques de diferents formes, si el feu a la tardor o l’hivern. Si el feu a l’estiu o primavera podeu fer servir també flors seques.

PER AL MARC:
Un cartró d’uns 10 centímetres més gran per cada cantó que la cartolina que has emprat per al quadre.
Macarrons o altra classe de pasta, llavors, purpurina, llegums,....
Cola blanca.
Pegament de barra.
Tempera de colors.
Pinzells.

Com es fa:
EL QUADRE:
Hauràs de buscar fulles (o flors) de diferents formes i colors. Si no estan seques, les hauràs de col·locar entre paper de diari amb compte de no doblegar-les i deixar-les uns quants dies perquè s’assequin. Hauràs d’anar canviant de tant en tant el paper. En comptes de diaris, també et serveix una guia vella de telèfons. Col·loca quelcom de pes a sobre per deixar-les ben premsades.
Dibuixa a la cartolina la silueta de l’animal que vulguis fer (p.ex. un ocell).
Col·loca les fulles seques o les flors sobre la silueta que acabes de dibuixar aprofitant la forma que tenen (segons s’assemblin al cos, a les ales, o al cap de l’ocell. Per exemple amb una fulla petita i ovalada pots fer un bec; i les fulles llargues i estretes d’un desmai poden semblar les plomes de l’ala o de la cua,...). Si cal, pots retallar les fulles per donar la forma que necessites.
Quan ja has seleccionat on vols que vagi cada fulla, enganxa-les amb cura dins de la silueta, amb la cola blanca. Ajuda’t d’un escuradents per enganxar les parts més petites.
Al voltant de l’animal que acabes de fer, pots dibuixar un paisatge de fons i pintar-lo amb els llapis de colors, ceres, aquarel·les,...

EL MARC:
Per fer el marc necessitaràs un cartró més gran que el quadre que acabes de fer. Col·loca el quadre sobre el cartró, deixant uns 10 centímetres al voltant. Potser hauràs de retallar el cartró perquè faci la mida justa: marca el voltant amb un llapis i retalla’l amb unes tisores o un cutter.
Enganxa el quadre al cartró amb pegament de barra, procurant que quedi centrat.
Decora el marc enganxant-hi macarrons (si vols els pots pintar abans amb tempera i esperar a que s’assequin), llavors o menjar d’ocells, boletes de colors de les de fer polseres, lluentons (“lentejuelas”), purpurina, etc.
Vés amb molt de compte al decorar el marc per no embrutar el quadre de l’animal.
Deixa’l assecar i col·loca un tros de fil resistent per darrera per penjar-lo.

Altres possibilitats:
A part de fulles i flors també podeu fer servir altres materials: papers, teles, sorra, etc.
També podeu decorar el marc simplement pintant-lo amb tempera de colors, fent sanefes, o taques,...
Quan acabeu el marc podeu donar-li una capa de cola blanca diluïda per fixar la pintura o el que hagueu enganxat i perquè brilli.
Amb la mateixa tècnica podeu fer quadres de paisatges, persones, les lletres del teu nom, etc.

1 comentari:

Àngels ha dit...

Gràcies pels consells. He agafat un munt de fulles precioses i voldria fer alguna coseta. També tinc un bloc, si vols visitar-me ja ho saps:

www.oasis44.blogspot.com